Wij zien het Drink-IT project als een gezamenlijke inspanning van business en IT, waarbij we veel aandacht besteden aan standaardisatie en vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen, wat mogelijk wordt gemaakt door de implementatie van een gestandaardiseerd IT-systeem op basis van een 'work smarter' principe. Vijf tot zes maanden in totaal is een zeer snelle implementatie van een project van deze omvang - en dat maakte de implementatiekosten heel redelijk.

Torben Melskens
Strategy Director, Carlsberg IT
Torben Melskens

Over Carlsberg

Brouwer J.C. Jacobsen richtte Carlsberg op in 1847. Het Carlsberg-concern richt zich voornamelijk op de productie, verkoop en distributie van bier en frisdranken. Carlsberg is de vierde grootste brouwerijgroep ter wereld met meer dan 41.000 werknemers en producten die op meer dan 150 markten worden verkocht. Carlsberg heeft een uitgebreide portefeuille van bier- en andere drankenmerken. Haar vlaggenschip - Carlsberg - is een van de bekendste biermerken ter wereld.

Voortzetting van een ambitieuze expansiestrategie

Carlsberg volgt een ambitieuze expansiestrategie om de leidende brouwerij in Azië te worden door overnames van andere brouwerijen. Zij zijn vertegenwoordigd in landen als India, Maleisië, Cambodja, Laos, Nepal, Singapore, Vietnam en China. Via joint ventures in China en Vietnam is Carlsberg volledig betrokken bij 24 brouwerijen en heeft het meer dan 5.000 werknemers.

Carlsberg product range

Net als veel andere organisaties met een internationale voetafdruk, stond Carlsberg voor de uitdaging hoe het hoofdkantoor enerzijds kritieke zakelijke inzichten te bieden en anderzijds hoe ze synergie-efficiëntie tussen de brouwerijen konden verkrijgen met best practice-processen.

 

IT is het kantelpunt

Voor een brouwerij die een acquisitiestrategie nastreeft, gaat de weg naar versnelde expansie door het vermogen om nieuwe bedrijven met het hoofdkantoor te verbinden en efficiëntie te waarborgen door middel van uniforme best practice-processen. Last but not least is het kunnen omgaan met verschillende wet- en regelgeving cruciaal.

Carlsberg wist dat intelligent gebruik van IT essentieel was. Ze konden echter niet vertrouwen op het gebruik van de vele verschillende systemen van de dochterondernemingen. Bovendien zou een uitrol van de groepssoftware SAP niet in de laatste plaats een last zijn voor de dochterondernemingen. De oplossing van Carlsberg voor de uitdagingen was het introduceren van een uniform systeem voor alle dochterondernemingen dat ook soepel samenwerkte met SAP.

Met de overnames had Carlsberg een aantal verschillende systemen aangeschaft die niet konden worden geïntegreerd met hun bedrijfssysteem SAP. Om de tijd- en kostenvoordelen van een geïntegreerd systeem te behalen, koos Carlsberg voor Drink-IT voor het hele bedrijf, omdat het de complexe behoeften van een wereldwijde brouwerij ondersteunt en intuïtief en gebruiksvriendelijk is voor de medewerkers in de dochterondernemingen. Het gemak van de implementatie van Drink-IT betekent dat de oplossing met groot succes wordt gebruikt in de brouwerijen van Carlsberg in India, Laos, Vietnam, China en elders.

 

Acquisities snel op gang krijgen

De oplossing is een belangrijke hefboom geworden voor een snelle uitrol van slanke en gebruiksvriendelijke, best-practice en transparante bedrijfsprocessen in het hoofdkantoor en de momenteel 43 brouwerijen van Carlsberg in Azië. De oplossing heeft geholpen bij het stroomlijnen van de processen van de dochterondernemingen op het gebied van productie, kwaliteit en receptuur, belastingen, herbruikbare verpakkingen, verkoop en marketing, televerkoop, service, distributie, managementrapportage en gegevensverwerking.

"Het kan niet anders dan dat investeren in een ultramoderne oplossing voor brouwerijbeheer een groot succes is geweest voor Carlsberg", besluit Torben Melskens, Strategy Director Carlsberg IT.

Met Drink-IT heeft Carlsberg verschillende ongelijksoortige systemen vervangen door één kernsysteem waarmee de wereldwijd geaccrediteerde brouwerij een uniforme en gestandaardiseerde ERP-omgeving op meerdere locaties kan creëren. 

“De gebruiksvriendelijkheid van Drink-IT zorgde voor een soepele overgang naar een volwaardige softwareoplossing voor drankenhandel bij onze acquisities – ondanks het feit dat ze voorheen met vrij eenvoudige IT-systemen in combinatie met Excel-spreadsheets werkten”, zegt Torben Melskens.

"We kunnen er niet omheen dat de investering in een geavanceerde oplossing voor het beheer van de brouwerij een groot succes is geweest voor Carlsberg."

Torben Melskens, Strategy Directory
Carlsberg
Torben Melskens

Accelerating ROI

De investering van Carlsberg in een oplossing voor brouwerijbeheer heeft een grote rol gespeeld in het vermogen van Carlsberg om hun dochterondernemingen snel en efficiënt op de rails te krijgen en om te voldoen aan lokale wet-, belasting- en regelgeving. Bovendien heeft toegang tot transparante managementinformatie geleid tot snellere en nauwkeurigere beslissingen.

“Drink-IT is een ruggengraat geworden voor ons hele bedrijf. Na de implementatie hebben we volledige transparantie gekregen in de hele organisatie. We hebben een verenigd, compleet wereldbeeld gekregen, wat zorgt voor een nauwere integratie tussen het hoofdkantoor en de brouwerijen. Zo kunnen we zorgen voor een eenvoudigere benchmarking en een betere opvolging van de KPI’s, MRP en kwaliteitscontrole van de brouwerijen”, zegt Torben Melskens.

De oplossing heeft Carlsberg toegang gegeven tot een verenigd, compleet wereldbeeld dat heeft gezorgd voor een nauwere integratie tussen het hoofdkantoor en de brouwerijen. Dit heeft gezorgd voor eenvoudiger benchmarken en een betere opvolging van hun KPI's, MRP en kwaliteit.

De Drink-IT-oplossing van Carlsberg biedt best practice-processen voor kwaliteits- en receptbeheer, belastingbeheer, beheer van herbruikbare verpakkingen, beheer van verkoopovereenkomsten en marketing, televerkoop- en servicemodule en distributiebeheer, en meer.

"We zien het Drink-IT-project als een gezamenlijke inspanning van business en IT, waarbij we veel inzetten op standaardisatie en vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen, wat mogelijk wordt gemaakt door de implementatie van een gestandaardiseerd IT-systeem op basis van een 'work smarter'-principe. Ik wil graag benadrukken dat vijf tot zes maanden in totaal een zeer snelle implementatie is van een project van deze omvang – en dat maakte de implementatiekosten redelijk”, besluit Torben Melskens.

Kunnen wij u ook helpen?

Neem contact op!